فرصت از دست رفته در اجلاس سي و يکم
سي و يکمين اجلاس کميته ميراث جهاني در حالي برگزار شد که متاسفانه ايران در اين اجلاس اثري را براي ثبت در فهرست ميراث جهاني نداشت. قرار بود در اين اجلاس قرهکليسا نامزد ثبت جهاني شود که متاسفانه به دليل نقص پرونده اين فرصت از ايران گرفته شد و پرونده قرهکليسا براي سال 2008 نامزد ثبت جهاني خواهد شد.
اين اجلاس با حضور عبدالرسول وطندوست تنها نماينده ايران ،دوم تيرماه در کريس چرچ نيوزيلند افتتاح شد.
نجات ارگ بم در سال 2010
اولين خبر خوشحالکننده از سي و يکمين اجلاس يونسکو براي ايران خروج ارگ بم از فهرست ميراث در خطر در سال 2010 بود. در اين اجلاس نمايندگان يونسکو بعد از بررسي پرونده ارگ بم و اقدامات مثبت ايران براي مرمت و بازسازي اين ارگ تاريخي معيارهاي پيشنهادي ايران را براي خارج کردن ارگ بم و منظر فرهنگي آن از فهرست ميراث در خطر، به تصويب رساندند و اعلام کردند در صورتي که ايران تا سه سال آينده اين معيارها را اجرا کند ارگ بم در سال 2010 از فهرست ميراث در خطر خارج خواهد شد.
نامزدي ايران براي عضويت در کميته ميراث جهاني
اگر چه ايران در سال 2007 اثري را براي ثبت در فهرست ميراث جهاني نداشت. اما با اعلام ناگهاني خبر نامزدي ايران براي عضويت در کميته ميراث جهاني و برگزاري اجلاس سي و چهارم کميته در ايران، بار ديگر نام ايران در اين اجلاس بر سر زبانها افتاد.
به گفته \"عبدالرسول وطن دوست\"، نماينده ايران در سي و يکمين اجلاس کميته ميراث جهاني انتخابات بعدي کميته ميراث جهاني در ماه اکتبر(مهرماه 1386) در پاريس برگزار خواهد شد و در صورتي که ايران در اين انتخابات به عضويت کميته درآيد ميتواند پيشنهاد ميزباني برگزاري اجلاس سي و چهارم کميته ميراث جهاني را در سال 2010 بدهد.
نقش جهان کوتاه نيامد
بالاخره برج جهاننما کوتاه شد و نقشجهان در ليست فهرست آثار در خطر قرار نگرفت. کشمکش ميان ميراث فرهنگي و شهرداري اصفهان منجر به دخالت دولت و اختصاص اعتباري براي کوتاهکردن برج جهاننما شد. بعد از بازديدهاي بسيار زياد کارشناسان يونسکو از روند تعديل برج جهاننما و تهديدهاي بسيار مبني بر قرارگيري ميدان نقش جهان در فهرست ميراث در خطر،نمايندگان کميته در سي و يکمين اجلاس خود اعلام کردند که به دليل اقدامات مثبت دولت ايران براي تعديل ارتفاع برج جهاننما، اين ميدان در فهرست آثار در خطر قرار نميگيرد.
اجراي طرح هيأت امنايي شدن موزهها در سال جاري
اعلام خبر اجراي طرح هيأت امناي شدن موزهها در سال جاري از سوي معاونت فرهنگي، سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري از جمله اخبار مهمي بود که در هفتهاي که گذشت با آن روبرو بوديم.
طرح هيأت امنايي شدن موزهها، امکان و محوطههاي تاريخي در سال 83 به تصويب هيأت وزيران رسيده بود و براساس آن بايد کليه موزهها از تاريخ 15/2/86 به صورت هيأت امنايي اداره ميشدند. اما به دليل ناکارآمدي مديريتي تا کنون اين طرح اجرايي نشده و امروز پس از گذشت 2 سال زمزمههايي از اجرايي شدن اين طرح به گوش ميرسد.
اينکه طرح هيأت امنايي شدن موزهها امسال اجرا خواهد شد يا اجراي آن دوباره به سالهاي بعد موکول مي شودموضوعي است که بايد تا پايان سال منتظر ماند و نتيجه آن را ديد.
ميلهگذاري حريم درجه يک تخت جمشيد
گسترش روز افزون روستاهاي مرودشت و احتمال ورود آنها به حريم پارسه، کارشناسان بنياد پژوهشي پارسه- پاسارگاد را بر اين داشت تا هر چه زودتر نسبت به حريم درجه يک تخت جمشيد اقدام کنند، هر چند براساس ضوابط تصويب شده هر گونه ساخت و ساز در حريم درجه يک تخت جمشيد ممنوع است اما نگران ورود طبيعي و ناخواسته روستاهاي مرودشت به حريم تخت جمشيد وجود دارد.
با تصميم مديريت بنياد پژوهشي پارسه- پاسارگاد در هفته گذشته، به منظور جلوگيري از تعويض و حفظ حريم تخ
ت جمشيد، به زودي عمليات ميلهگذاري در حريم درجه يک اين محوطه آغاز خواهد شد.
جان دوباره در کاخ موزه نياوران
خبربازگشايي کاخ موزه نياوران پس از 4 سال تعطيلي از سوي مديريت جديد کاخ موزه ،يکي از اخبار مهم هفته گذشته در حوزه ميراث فرهنگي بود.
چهار سال پيش به منظور جلوگيري از تخريب بيشتر، مسئولان ميراث فرهنگي اقدام به تعطيلي کاخ موزه کردند اما به علت تخصيص نيافتن بودجه کافي ، هيچ اقدامي طي چهار سال گذشته در راستاي مرمت کاخ موزه نياوران صورت نگرفته بود.
به گفته مدير گاخ موزه نياوران عمليات مرمت، نقاشي، شستشوي پردهها و لوسترهاي کاخ موزه از يک ماه پيش آغاز شده و پيش بيني مي شود ظرف شش ماه آينده اين کاخ موزه پس از 4 سال تعطيلي پذيراي بازديدکنندگان باشد.
تهيه طرح ساماندهي و مستندسازي اشياي تاريخي منقول
از آنجا که تاکنون اشياي فرهنگي و تاريخي منقول ايراني مستندسازي نشدهاند ،به زودي با همکاري فرهنگستان هنر و موزه ملي طرح ساماندهي و مستندسازي اشياي تاريخي منقول تهيه خواهد شد. با تهيه اين طرح، بانک اطلاعاتي ايجاد ميشود که به سبب آن زمينه پژوهش مطالعات، درخصوص همه آثار تاريخي متعلق به ايران فراهم ميآيد.
به گفته مدير موزه ملي، مشارکت فرهنگستان هنر با موزه ملي در اجراي اين طرح در زمينه حمايتهاي مالي خواهد بود چرا که اين فرهگستان در بخش پژوهش توانايي گرفتن اعتبارهاي بالايي از دولت دارد.
با توجه به وجود اشيا تاريخي منقول فراوان در ايران، انتظار ميرفت، اين اقدام زودتر صورت ميگرفت.
رامهرمز جهاني ميشود
کشف گنجينه عيلامي در روستاي جوبجي رامهرمز و انتشار اخبار جنجالي در روزنامهها و خبرگزاريها باعث ترغيب رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري براي ديدن اين کشفيات شد.
اسفنديار رحيممشايي، معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، بعد از ديدن اين آثار و منحصر به فرد بودن آن اعلام کرد که از اين به بعد اين اشياء در نمايشگاههاي خارجي به نمايش در ميآيد تا جهان رامهرمز را بشناسد. اما از سوي ديگر بوميان رامهرمز خواستار احداث موزه در اين شهرستان شده و اجازه انتقال اين اشياء به تهران را براي مرمت اضطراري ندادهاند.
مشايي در سفر خود به رامهرمز با اشاره به احداث اين موزه در برنامه چهارم توسعه اعلام کرد که تعدادي از اين اشيا بايد در موزه ملي نمايش داده شود تا گردشگران داخلي و خارجي ضمن بازديد از اين موزه با تاريخ رامهرمز آشنا شوند.
تخريب ،سرنوشت خانه مشيرالدوله
در شرايطي که شهردار تهران اولويت کار شهرداري را بازسازي بافت و خانههاي تاريخي تهران اعلام کرده بود، بخشي از خانه تاريخي مشيرالدوله به دليل سقوط بولدوزر تخريب شد. البته کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي تهران هرگونه تخريب اين خانه را تکذيب کرده اما مشاهده خبرنگار ما بر خلاف اين تکذيبيه بود.
با توجه به تخريب اين خانه و خانههاي ديگر در محدوده شهر تهران بايد ديد که زمان عملياتي شدن حرفهاي شهردار تهران کي فراميرسد؟!
مشايخ سمنان در بودجه مجلس 86
به گزارش سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري سمنان، در هفته گذشته هياْت دولت سفري به اين استان داشته که در اين سفر، رئيس جمهور خواستار آن شد که در رديف بودجه ملي سال86، به نام معارف و مشايخ استان سمنان، اعتباري خاص باز شود. اين موضوع زماني مورد بررسي قرار ميگيرد که مشايخ اين استان در زمان حيات خود هرگز فکر نميکردند روزي موضوع بحث مجلس شوراي اسلامي ايران در قرن 14 ه.ش قرار بگيرند.
در استان سمنان مشايخ زيادي زندگي کرده که در فرهنگ و علم اين سرزمين نقش پررنگي را ايفا کردهاند. بايزيد بسطامي، شيخ ابوالحسن خرقاني، شيخ علاءالدوله سمناني، حاج ملا علي سمناني و ..... از جمله مشاهير و عارفان اين سرزمين هستند.
بافت دهدشت، بلاد شاپور
هنوز بافتهاي تاريخي وجود دارد که مورد بررسي و شناسايي قرار نگرفته و علت اين امر مشخص نيست. همه مردم چه متخصص، چه عامي با شهر تاريخي توس آشنا هستند اما کمتر کسي اسم بافتي به نام شهر تاريخي دهدشت را شنيده است.
دهدشت، سرزميني که در تاريخ به بلادشاپور مرسوم بوده و به گفته مورخان قدمت آن به هزاره 3و4 ق.م ميرسد و اين موضوع پيگريهاي مکرر و نتيجهبخش سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري را در مورد اين بافت تاريخي براي شناسايي ميطلبد. اين بافت تنها يکبار در سال 70-1367 ه.ش مورد بررسي سطحي
قرار گرفته و هماکنون پايگاه پژوهشي ميراث فرهنگي بافت تاريخي دهدشت در نظر دارد که از اين بافت تاريخي نقشهبرداري بعمل آورد. اما اين پايگاه همانند بيشتر پايگاههاي ميراث فرهنگي از کمبود نيروي کارآمد و نداشتن اعتبارات کافي در تنگنا قرار دارد. با پايان بررسيها، تاريخ چند هزار ساله اين سرزمين مشخص ميشود.
تمدن خليج فارس، در موزه خليج فارس
امارات متحده عربي با همکاري موزه لوور فرانسه تصميم به تاْسيس موزه بزرگي به نام خليج را در منطقه کرده، که هدف از انجام آن به نمايش گذاشتن فرهنگ چند هزار ساله اش است که تاريخ ميتواند داوري براي اين موضوع باشد. در ايران نيز طرح برپايي موزهاي به نام \"خليج فارس\" به تصويب رسيد که در آن تمدن چند هزارساله ايران، مخصوصا حوزه خليج فارس به نمايش درخواهد آمد.
محل تاْسيس اين موزه طي گفته احمد دشتي رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بوشهر، در منطقه گردشگري پارک ليان در جنوب شبه جزيره بوشهر است. اما آيا اين نظر قطعي سازمان ميراث فرهنگي است؟
انتهای پیام/